Погодьтеся, немає нічого смачнішого за смажену їжу — рум’яних курячих ніжок на сковорідці або ароматну картоплю із золотистою хрусткою скоринкою. Зрозуміло, таку їжу вкрай складно назвати корисною, але ж іноді так хочеться побалувати себе і своїх близьких чимось простим і водночас дуже смачним. І ось тут виникає питання, як же приготувати улюблені страви так, щоб зробити їх хоч трішки менш шкідливими.
Відповідь лежить на поверхні — потрібно просто перевірити, яку олію використовуватимуть для смаження. Наприклад, арахісова олія холодного віджиму ідеально підходить для приготування їжі за високих температур. Чому це так, давайте розбиратися разом.
Чому арахісова олія — must-have вашої кухні?
Арахісова олія — продукт, який одночасно має нейтральний смак і аромат, але водночас має високу температуру димлення. Тобто її можна сміливо використовувати як основу для соусів, маринадів, всіляких заправок, і при цьому ж сміливо смажити на ній, готувати у фритюрі тощо.
Фритюр з використанням олії арахісу — це взагалі окрема розкіш. Оскільки ця олія не має власного вираженого смаку і при цьому не вбирає смаки інших продуктів, ви можете бути впевнені в результаті свого готування. Ваш кулінарний шедевр, приготований у киплячій арахісовій олії, матиме настільки чистий смак, наскільки це було заплановано за вашим рецептом.
Яку арахісову олію вибрати?
На сьогодні на ринку доступні такі різновиди арахісової олії.
Рафінована арахісова олія
Велика частина арахісової олії, яку ви знайдете в продуктових магазинах, є рафінованою. Процес рафінування включає кілька етапів очищення, таких як:
- дезодорування;
- відбілювання;
- видалення домішок.
У результаті цього процесу олія стає прозорою, з нейтральним смаком і запахом. Однак при цьому з неї видаляються всі корисні речовини натурального арахісу і нутритивна цінність продукту зводиться до нуля.
Сиродавлена арахісова олія холодного віджиму
Ця олія не піддається температурній обробці. Ба більше, олія холодного віджиму з ядер арахісу від «Еколія» — це на 100% натуральний продукт, отриманий із сирого арахісу. Ми не піддаємо нашу продукцію термічній обробці на жодному з етапів виробництва. З цією метою в процесі пресування арахісу ми використовуємо додаткове охолодження, щоб температура олії не піднімалася вище 40 градусів. Як наслідок, нам вдається отримати продукт, який зберігає і свій м’який горіховий смак, і всі цінні мікро- та макроелементи.
Наша олія холодного віджиму має температуру димлення 160-170°C. Це значно нижче, ніж у рафінованої арахісової олії, що обмежує її використання за високих температур. Для повсякденного смаження, пасерування, тушкування цей продукт можна сміливо використовувати. Але ось із фритюром і грилем він несумісний.
Олія смаженого арахісу холодного віджиму
Як випливає з назви, це олія, отримана шляхом віджимання олії зі смаженого арахісу. Через сильніший смак її краще використовувати як завершальний штрих, а не для приготування їжі.
Як готувати з арахісовим маслом?
Давайте розглянемо найкорисніші формати використання арахісової олії в повсякденному домашньому готуванні. Отже, цей продукт ідеально підійде вам для:
- Запікання в духовці. Намагаєтеся скоротити вживання смаженої їжі? Найпростіший спосіб обдурити свої смакові рецептори і при цьому зробити її менш жирною — замінити смаження в олії на запікання в духовці. Трохи збризнули овочі або м’ясо арахісовою олією і відправили в духову шафу. Приємний бонус від цього лайфхака — менше безладу на кухні.
- Смаження. Використовуйте його як базову олію у воку або сковороді з улюбленими овочами та м’ясом. Обіцяємо, смак вашої звичної печені заграє новими барвами, а сама страва стане набагато кориснішою.
- Соусів. Хочете надати своїм стравам легкого арахісового присмаку? Візьміть сиродавлену арахісову олію «Еколія» і збризніть нею локшину, курку, рис або заправте овочевий салат. Гарантовано відкриєте новий спектр смакових відчуттів.
Почніть шлях гастрономічних експериментів із сиродавленою олією арахісу від «Еколія» вже сьогодні. Оформлюйте замовлення на нашому сайті та насолоджуйтеся смачною та корисною їжею.