Більшість населення звикла економити, вибирати дешеві товари, шукати нижчі та вигідні ціни. Це нормально, так влаштована людина та світ загалом. Але чи варто заощаджувати на їжі, свідомо обираючи дешеві суші? Адже дешева доставка суші, як мінімум, повинна викликати побоювання щодо якості та свіжості продуктів, з яких готуються популярна японська страва.

Тож чи варто економити на якості? Де знаходиться розумний баланс між ціною та якістю? Про це й поговоримо. Але перед цим для прикладу наведемо доставку суші, де якість на висоті, і ціни цілком лояльні. Це найпопулярніша доставка суші у Дніпрі – КотоСуші.

Чому не варто замовляти найдешевші та найдорожчі суші?

Кінцева вартість страви (набору чи сета) ґрунтується на кількох складових. Що входить у ціну:

  1. Вартість інгредієнтів. Сюди входить ціна рису, морепродуктів, овочів, ікри, сиру тощо. При цьому для кожного виду суші вартість розраховується індивідуально з урахуванням інгредієнтів, що використовуються.
  2. Витрати на приготування суші та зберігання інгредієнтів. Мова про електрику (холодильники, морозильники, побутова техніка, загальне світло) та газ, якщо на кухні використовуються газові плити.
  3. Також у вартість суші та ролів входить орендна плата за приміщення. Розраховується за підсумком місяця та додається у ціни на страви.
  4. Зарплата персоналу також бере участь у ціноутворенні страв.
  5. Вартість доставки. Якщо це фіксована ціна доставки суші додому (доставкою займається кур’єрська служба), вона просто додається у вартість страви чи замовлення. Якщо є власний автопарк, то враховується ціна на паливо, розхідники та обслуговування автомобіля.
  6. Останній пункт – націнка доставки суші.

У результаті виходить, що клієнт, який бажає замовити суші додому, платить відразу за все, хоч і не розуміє цього.

Розумний баланс

У всіх доставок суші в окремому місті базова вартість (собівартість) готових страв приблизно однакова. Ціни на інгредієнти такі самі, вартість електроенергії та газу особливо не відрізняється, як і середня зарплата кухаря чи сушиста. Тому всі працюють приблизно в одному ціновому діапазоні. Чому ж тоді в одних місцях суші значно дешевші, а в інших дорожчі?

Причини дві: перша – тотальна економія, друга – розмір націнки. Якщо доставка суші заощаджує на всьому, намагаючись поставити найнижчі ціни на свої страви, то результат буде відповідним. Низька якість інгредієнтів, невідповідні умови для зберігання, недосвідчений сушист і т.д. В результаті клієнт, який вирішив замовити суші дешево, отримує не той результат, на який розраховував. Мало того, що суші будуть несмачними, вони можуть бути ще й небезпечними через порушення технології зберігання інгредієнтів. Щодо дуже дорогих суші, то справа зазвичай у надто високій націнці.

Висновок один – вибирайте доставки суші з оптимальним балансом між якістю та ціною. Не варто надто заощаджувати, як і платити за неіснуючі регалії та статуси (VIP заклади, сушист з Японії і т.д.)